Výbava svadobného fotografa

Aká je správna výbava svadobného fotografa?

Aká je správna výbava svadobného fotografa?

Správna výbava svadobného fotografa je dôležitá. Významne sa podieľa na jeho úspechu. Ak sa budete rozhodovať o výbere a nákupe správnej výbavy pre fotografovanie svadieb, prečítajte si pár mojich rád a odpovedí na najčastejšie otázky ktoré si kladú začínajúci svadobní fotografi (a nielen oni). 

Začnem prvou radou:"Ani tá najdrahšia a najzložitejšia výbava vám úspech nezaručí". Skôr naopak. Začínajúci fotograf po nákupe zložitej výbavy rieši otázku:"Čo tam mám nastaviť?"

Ak chcete byť úspešným fotografom pamätajte si:"Fotografovanie nie je hľadanie správnej odpovede na otázku, čo tam mám nastaviť"

Chcete vedieť čo potrebuje úspešný svadobný fotograf? - prečítajte si aj tento článok.

Aký objektív potrebuje svadobný fotograf?

Aký objektív potrebuje svadobný fotograf?

Najčastejšia otázka začínajúcich fotografov: "Aký objektív budem potrebovať pri fotografovaní svadieb?". Zvyčajne na nu odpovedám protiotázkou: "Ako viete použiť objektív pri fotografovaní svadieb?"

Pamätajte si, že odpoveď na otázku: "Akým objektívom budem fotografovať?" je základným rozhodnutím vzdelaného fotografa. 

Pri diskusii o výbere správneho objektívu radím záujemcom zúčastniť sa odbornej konzultácie o výbere vhodnej fotovýbavy - "Vyberáme správny objektív". Na Slovensku za túto radu zvyčajne utŕžim rozhorčené reakcie:"Vy chcete zaplatiť za to, že mi poviete akým objektív si mám kúpiť?!". Veď v obchode mi poradia zadarmo! Áno, presne takto to u nás zvyčajne chodí. Ak chcete "ušetriť" peniaze, bežte do obchodu! Tam dostanete to, čo potrebuje obchodník predať (na čom má najväčší zisk) a nie čo skutočne potrebujete.

Škola digitálnej fotografie má vo svojej výbave aktuálne 43 fotografických objektívov. Vyžadovalo to veľké množstvo vedomostí, času a financií. A vybrať tie "správne" sa neporadilo vždy bez chyby.

Aký blesk použiť pri svadobnej fotografii?

Aký blesk použiť pri svadobnej fotografii?

Druhá najčastejšia otázka začínajúcich svadobných fotografov: "Aký blesk mám použiť pri fotografovaní svadieb?". Túto otázku opať upravím: "Ako mám správne použiť blesk pri fotografovaní svadieb?".

Pamätajte si hlavnú zásadu: "Nie je dôležité ČÍM fotografujete, ale AKO fotografujete!". O tom AKO fotografujete rozhudujú VAŠE vedomosti. K nim vám v obchode nič nepredajú. S vedomosťami vzdelaného fotografa, potom ľahko odpovite aj na pôvodú otázku, akým bleskom správne fotografovať svadby.

Ku správnemu použitiu blesku vám dám túto radu: "Správne použitie blesku je také, že divák nevie, že ste blesk použili".

Väčšina fotografovov má o účinkoch zábleskového svetla nulové vedomosti. Použitím blesku bez vedomostí vytvárajú na fotografiách neprirodzenú svetelnú atmosféru. Preto sa radšej použitiu blesku vyhýbajú. Pritom je to jednoduché. Stačí sa naučiť s bleskom správne fotografovať. Nerozhoduje či máte Nikon a či Canon. Ak ešte váhate pri rozhodovaní či sa učiť správne fotografovať s bleskom, pozrite si príklad vo fotogalérii k tomuto článku.

Pred tým než pôjdete do obchodu pre váš vysnívaný externý blesk, prídite k nám. Naučíme vás s ním dokonalo fotografovať.  U nás si môžete blesk požičať a naučiť sa všetko o jeho správnom nastavení a najmä ako ho správne použiť pri svadobnej fotografii

Čo ešte potrebuje svadobný fotograf vo svojej výbave

Čo ešte potrebuje svadobný fotograf vo svojej výbave

"Aké bude podanie farieb na fotografii?" Neriešite túto otázku lebo:

- spoliehate sa na automatické funkcie fotoaparátu
- nastavenie robíte "od oka"
- riadite sa diskusiami na ephoto

Výsledkom sú fotografie na ktorých šaty nevesty hýria farbami, len nie a nie aby boli biele. Pleťové tóny svadobčanov pripomínajú abstraktné umenie.

Správne vyváženie bielej sa robí pomocou špeciálnych pomôcok, nie automaticky či od oka. Pozrite si príklad vo fotogalérii k tomuto kurzu. Vedomosti o práci s týmito pomôckami a o správnom vyvážení farieb získate na kurzoch pre skutočných svadobných fotografov.  

Autor:
B. BoNo Novosad
vedúci lektor ŠDF 

Fotogaléria k článku

Diskusia k článku

Váš komentár

Vaše meno
URL (nepovinné)
Váš komentár
Anti-spam ochrana Reload image
Vyplňte znaky z obrázku vyššie

Informácie o článku

  • Pridané:
    22.09.2013
  • Kategória:
    Výbava fotografa
  • Tagy k článku:
    fotografovanie svadieb, svadobný objektív, externý blesk

Zdieľaj a poteš

Bookmark and Share

pošli na vybrali.sme.sk

Kategórie článkov