Vzdelaný fotograf = úspešný svadobný fotograf

Čo potrebuje svadobný fotograf k úspechu?

Čo potrebuje svadobný fotograf k úspechu?

Stačí iba mať digitálnu zrkadlovku posledného typu a ste svadobným fotografom - profesionálom? Ani zďaleka nie! Príklady z každodennej praxe však vravia opak. Keď idem v sobotu po ulici a sledujem počínanie svadobných fotografov,  často mi to pripomína (v lepšom prípade) úsmevnú scénu zo starej grotesky (niekedy aj scénu z hororu).

Pre to, aby ste boli úspešným svadobným fotografom nestačí vziať do ruky digitálnu zrkadlovku, prečítať si pár diskusií na ephoto na tému "Poraďte mi akým sklíčkom fotiť svadbu?" a nainštalovať si do kompu Photoshop. 

Svadobná fotografia je veľmi náročná oblasť fotografie, ktorá preverí všetky schopnosti fotografa, najmä ak očakáva od svojho snaženia dokonalé výsledky.

Je foto výbava to najdôležitejšie?

Je foto výbava to najdôležitejšie?

Ak na túto otázku odpovedáte kladne, potom prejdite v čítaní na tento článok.
Ak tušíte, že k úspechu potrebuje svadobný fotograf aj čosi iné ako drahú výbavu, tak čítajte ďalej. Dám vám radu, ktorá vám ušetrí množstvo peňazí a obráni vás pred sklamaním:

Nie je dôležité ČÍM fotografujete, ale AKO fotografujete!

Správnu odpoveď na to AKO získate tak, že sa budete vzdelávať. A sme pri nazve tohto článku a preto mi dovoľte uviesť toto tvrdenie: Základom úspechu svadobného fotografa sú jeho vedomosti!  

Ak sa začnete rozhliadať po možnostiach, ako získať fotografické vedomosti, môžete postupovať aj takto:
- čítať diskusie na ephoto - (tam je každý naslovovzatým profíkom, len kde sú jeho bezchybné svadobné fotografie? Tie budú až na budúce, len čo si kúpi lepšie "sklo"...)
- ísť na foto workshop?
- ísť na fotokurz?

Foto workshop či kurz?

Foto workshop či kurz?

Rozhodujete sa či ísť na foto workshop o fotografovaní svadieb, či na kompletný kurz o svadobnej fotografii?

Ponuka na slovenskom trhu hýri workshopmi, na ktoré príde "svadobný pár v exkluzívnom oblečení".
Prežijete ho "v priestoroch štvorhviezdičkového hotela" a "v romanických uličkách starého mesta".
Uvidíte prácu vizážistky, obliekanie nevesty a dostanete "technické tipy pre kvalitnejšiu fotografiu" a "kreatívne nápady"...
Budete vedieť "o špecifikách civilného a cirkevného sobáša", vedieť odpovedať na otázky "ako blízko je dosť ďaleko?" a "ako sa dostať k najlepším záberom?".  

Po víkende plného krásnych svadobných zážitkov budete ale ďalej hľadať odpovede na otázky:

- Ako správne používať objektív?
- Ako mám správne zaostriť?
- Aký expozičný čas mám nastaviť, aby gestikulácia osôb nebola na fotografiách rozmazaná?
- Aké clonové číslo mám nastaviť, aby na skupinovom portréte boli všetci ostrí? 
- Ako vytvoriť na portrétnych fotografiách neostré pozadie a správnu ostrosť na detailoch šiat?
- Kedy fotografovať bleskom a kedy rozhodne nie?
- Ako správne vytvoriť svetelnú atmosféru pri fotografovaní s bleskom?
- Ako dosiahnuť správne podanie farieb a pleťových tónov na reportážnych fotografiách i portrétoch 

Ak pri vašom fotografickom vzdelávanní považujete odpovede na tieto otázky za dôležité pre váš úspech, zoznámte sa s ucelenou ponukou kurzov pre profesionálnych svadobných fotografov.

Ako správne začať

Ako správne začať

Fotografovanie je komplexná zručnosť vzdelaného fotografa. Chcete vedieť ako si správne osvojiť túto komplexnú zručnosť?

Naučte sa fotografovať krok za krokom. Rozdeľte si celú zložitú problematiku a fotografické postupy do ucelených krokov. Získavajte vedomosti a skúsenosti postupne. V kategórii kurzov pre svadobných fotografov nájdete ucelenú ponuku kurzov, ktoré sú svojim obsahom a praktickými cvičeniami tématicky rozdelené do krokov. Pod vedením lektora s dlhoročnou praxou - učiteľa fotografovania (nie toho profíka - viď vyššie) pochopíte problematiku svadobnej fotografie a zvládnete hravo jednotlivé kroky k dokonalej svadobnej fotografii. Naučíme vás fotografovať svadby profesionálne.

Stojíte pred bránou k dokonalej svadobnej fotografii. Urobte prvý krok a vstúpte... 

Ako som sa to učil ja

Ako som sa to učil ja

Pri praktických cvičeniach, keď nabádam začínajúcich fotografov k správnemu fotografickému postupu, často počujem: "Vám sa to hovorí, keď všetko ovládate!". To nie, nikto učený z neba nespadol, ani ja. Ako som sa to učil ja? 

Jednu októbrovú sobotu som čakal pred obradnou sieňou na staršieho kolegu. Mal som mu asistovať pri fotografovaní svadby, získať prvé skúsenosi. Prišiel neskoro. Už sa začali schádzať svadobní hostia. Opuchnuté líce si zakrýval vreckovkou. Posunkami mi naznačil, že musí ísť k zubárovi. Skôr než som pochopil čo to bude znamenať pre mňa, visela mi jeho foto taška na ramene a on bol preč. Do začiatku svadobného obradu zostávalo pár minúť. Mne vtedy chýbalo veľa odpovedí na otázky typu: "Čo tam mám nastaviť?", "Akým objektívom mám fotografovať"... Písal sa rok 1984, ja som fotografoval svoju prvú svadbu.

Želám vám aby ste vaše vedomosti a skúsenosti získavali bez stresu a s rozvahou. Príďte do Školy digitálnej fotografie - Naučíme vás fotiť! 

Autor:
B. BoNo Novosad
vedúci lektor ŠDF 

Fotogaléria k článku

Diskusia k článku

Váš komentár

Vaše meno
URL (nepovinné)
Váš komentár
Anti-spam ochrana Reload image
Vyplňte znaky z obrázku vyššie

Informácie o článku

  • Pridané:
    22.09.2013
  • Kategória:
    Ako správne fotografovať
  • Tagy k článku:
    profesionálna svadobná fotografia, fotografovanie svadieb, súkromný učiteľ fotografovania

Zdieľaj a poteš

Bookmark and Share

pošli na vybrali.sme.sk

Kategórie článkov